W „Przewodniku Michelin Polska 2024”, w którym ocenia się najlepsze restauracje świata pojawiły trzy polskie nowe lokale. Gwiazdkę otrzymały ARCO by Paco Pérez z Gdańska, Rozbrat 20 z Warszawy i Giewont z Kościeliska. Ponadto po raz pierwszy w historii polskiej restauracji przyznano nagrodę w zakresie zrównoważonych praktyk i ekologicznego zaangażowania. Zielona gwiazdka trafiła do gdańskiego Eliksiru.
Cieszę się również, że Polska ma teraz pierwszą restaurację z Zieloną Gwiazdką Michelin. To sukces nie tylko dla Polski, ale także dla naszej planety i dla bardziej zrównoważonej przyszłości naszej branży” – podkreślił Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników Michelin.
Dlaczego Eliksir, którym kieruje Paweł Wątor (szef kuchni i właściciel) jest odpowiedzialny społecznie? Restauracja zarówno angażuje się a akcje charytatywne, jak i dba o klimat. Od 2019 prowadzi bezpłatne zajęcia teoretyczne w Gdańskiej Szkole Gastronomicznej oraz zajęcia praktyczne. Wspiera Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy i przekazuje 1 proc. dochodu na cele charytatywne. Stosuje zasadę ,,zero waste” starając się każdy produkt wykorzystać w 100 proc.
Czy wiesz, że w przeciągu ostatniego roku zdołaliśmy obniżyć naszą emisję CO2 aż o 7% w porównaniu do roku 2022 – czytamy na stronie internetowej restauracji. Nasza firma dąży do minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko naturalne poprzez efektywne zarządzanie zasobami, ograniczanie emisji szkodliwych substancji i promowanie zrównoważonego wykorzystania surowców.
Eliksir chwali się Polityką Zrównoważonych Zakupów oraz przyjętym Kodeksem Postępowania Dostawców. Restauracja posiada certyfikat potwierdzający, że 100% energii zużytej w 2023 roku zostało pokryte gwarancjami pochodzenia lub innymi certyfikatami poświadczającymi wytworzenie energii z odnawialnych źródeł.
Ponadto jest jedną z 14 firm w Polsce biorących udział w eksperymentalnym projekcie Unii Europejskiej ETSM2030. Ma on na celu wspieranie zrównoważonego rozwoju w obszarze turystyki.
Jednym z celów jakie stawiamy sobie w projekcie jest wdrożenie działań mających na celu zmniejszenie śladu węglowego w naszej działalności.
Zwieńczeniem projektu będzie otrzymanie certyfikatu ,,zielonego listka”, który jest dowodem na to, że firma podejmuje świadome działania wspierające ochronę środowiska i zrównoważony rozwój – chwali się restauracja.
Eliksir korzysta z wody filtrowanej, która jest alternatywa dla wody butelkowanej przez co przyczynia się do zmniejszenia emisji CO2. Restauracja chwali się jeszcze następującymi proekologicznymi rozwiązaniami:
,,Ekologiczna pralnia
Wszystkie nasze tekstylia pierzemy w gdańskiej ekologicznej pralni, która nie używa w procesie prania szkodliwego dla środowiska i zdrowia czterochloroetylenu.
Inteligentne zarządzanie energią
Do zarządzania energią cieplną w okresie zimowym używamy inteligentnego polskiego systemu Fibaro, który pozwala zaoszczędzić do 23% energii cieplnej każdego roku.
Menu wegetariańskie
Sukcesywnie zwiększamy ilość dań wegetariańskich w naszym menu.
Odpady
Sumiennie segregujemy odpady. Nasi dostawcy zobowiązani są do zabierania ze sobą opakowań zbiorczych dzięki czemu dajemy możliwość ponownego ich wykorzystan
Rurki metalowe
Plastikowi mówimy stanowcze nie! Już od 8 lat w Eliksirze używamy tylko rurek metalowych.
Olej
Zbieramy i oddajemy do recyklingu zużyty olej! Czy wiesz, że zużyty olej ze względu na wysoką zawartość triglicerydów bardzo często wykorzystuje się jako biokomponent do produkcji tzw. ekodiesla? Używany jest również w celach opałowych i spalany w piecach olejowych. Możliwe jest też np. wykorzystanie go do dalszej obróbki w przemyśle chemicznym do produkcji różnego rodzaju tworzyw syntetycznych.
Eko Zmywarka
Używamy zmywarki, która odzyskuje energię zawartą w ściekach i parze wodnej i wykorzystuje ją do ogrzewania zimnej wody wlotowej, co pozwala na obniżenie zużycie energii.
Cross trening i szkolenia
Przeprowadzamy szkolenia oraz dajemy możliwość cross treningów. Każdy nasz pracownik w ramach swoich godzin pracy może wziąć udział w najróżniejszych szkoleniach lub przepracować zmianę na zupełnie innym stanowisku, co pozwala mu podnosić umiejętności oraz poszerzać horyzonty.
Eliksir w butelce
Naszej produkcji mikser koktajlowy do samodzielnego przygotowania koktajli. Produkt naszej receptury przygotowany z soków owocowych (NFC), przypraw i ziół, w 100% biodegradowalnym opakowaniu.”
DJ, PAP